Drzewo Życia - Tradycyjna Medycyna Chińska
Drzewo Życia - Tradycyjna Medycyna Chińska 

Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

 

Dietetyka w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej TMC (odżywianie zrównoważone ) to nie dieta, lecz styl życia. To koncepcja postrzegania człowieka, jako nierozerwalnej całości, człowieka współistniejącego z naturą
i przestrzegającego praw natury.

 

Podstawą  zdrowego zrównoważonego odżywiania
jest różnorodność produktów, których właściwości odżywcze wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają. 
Dlatego w myśl dietetyki wg TMC, analizowanie naszych chorób, jako dysfunkcji poszczególnych narządów i rozważanie ilościowego i jakościowego składu spożywanych pokarmów jest nieporozumieniem.

 

Wykluczenie z naszej diety pewnych produktów i spożywanie w ich miejsce innych w nadmiarze, jest poważnym błędem żywieniowym, który skutkuje załamaniem się zdrowia po latach stosowania takiej diety.

 

Założenia zrównoważonego odżywiania:

 

  • Pokarm oddziałuje na cały organizm, a nie tylko na jego poszczególne organy lub funkcje. 
    Dlatego też spożywanie w przewadze produktów lub potraw, które mają
    na celu leczenie jednej dysfunkcji lub jednego organu, ze względu na ich składniki odżywcze w oderwaniu od pozostałych problemów zdrowotnych lub pokarmów, jest niewłaściwe i szkodliwe. Na przykład całkowita rezygnacja z tłuszczów zwierzęcych w diecie antycholesterolowej lub diecie odchudzającej, może mieć zgubny wpływ na działanie układu trawiennego, wydzielanie enzymów trawiennych i procesy przemiany materii. 

    Na przykład dieta beztłuszczowa może być przyczyną otyłości, ponieważ przy braku tłuszczu w diecie, wzrasta zapotrzebowanie
    na cukier, co powoduje, że mamy apetyt na słodycze. Tłuszcze są bezwzględnie niezbędne w przebiegu dojrzewania płciowego młodzieży
    i ich brak, w szczególności w diecie dziewcząt, powoduje poważne zakłócenia hormonalne.

 

  • Pożywienie powinno być dostosowane do strefy klimatycznej,
    w której mieszkamy.
     
    Dieta diecie nie równa. To co dobre jest dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, czy słonecznej Kalifornii niekoniecznie jest korzystne dla Europejczyka z północny, Eskimosa, czy mieszkańca Afryki. Europejczyk będzie potrzebował diety kalorycznej, urozmaiconej i ogrzewającej, Eskimosi potrzebują diety wysokokalorycznej, energetycznej
    i ogrzewającej, a mieszkaniec Afryki niskokalorycznej i ochładzającej.
    Jak widać, każdy z nich potrzebuje innej diety w zależności od warunków klimatycznych, w których żyje.
     
  • Produkty żywnościowe powinny pochodzić ze strefy klimatycznej, w której żyjemy i ich spożywanie powinno być związane z porą roku ze względu na ich właściwości i wartość energetyczną. 
    Intuicyjnie w zimie preferujemy pokarmy bardziej energetyczne mięsne, słodkie i tłuste, mamy też mniejszą ochotę na surówki (czas karnawału
    nie jest przypadkowy).Wiosną przychodzi nam ochota na pokarmy roślinne, wyjątkowo smakują nam nowalijki, które działają na nasz organizm oczyszczająco i rewitalizująco.
    To czas na posty oczyszczające 
  • (czas Wielkiego Postu, też nie jest przypadkowy). Latem intuicyjnie, jeśli nie stosujemy jakiejś „sztucznej” diety, wybieramy pokarmy ochładzające w szczególności owoce, surówki, jogurty, kompoty, chłodniki. Ciężkie, smażone potrawy po prostu nam nie smakują. Jesienią "gromadzimy zapasy", preferujemy posiłki słodkie, zróżnicowane mięsno-warzywne. Każda pora roku oferuje nam inne produkty oraz wymaga innego typu pokarmu.
     
  • Składniki odżywcze nie występują w naturze oddzielnie
    Składniki takie, jak: białko, węglowodany, tłuszcze, sole mineralne
    i witaminy w produktach naturalnych nie występują oddzielnie i nie powinny być spożywane osobno. Wchodzą one w skład tkanek roślinnych
    i zwierzęcych, które służą nam jako produkty spożywcze lub artykuły żywnościowe.
     
  • Proces trawienia i przyswajania w naszym organizmie wymaga odpowiednich parametrów. 
    Składniki odżywcze w pożywieniu są wzajemnie powiązane zależnościami rodzajowymi i energetycznymi, a organizm musi być w odpowiedniej kondycji 
    psychofizycznej, aby móc je strawić i czerpać energię z pokarmu. Trawienie to skomplikowany proces chemiczny wymagający odpowiednich parametrów tj. czasu, katalizatorów (enzymów), ciśnienia, ale też
    i odpowiedniej temperatury (dlatego między innymi, nie powinniśmy łączyć potraw zimnych z ciepłymi lub popijać ciepłych potraw zimnymi napojami).
     
  • Najbardziej intuicyjnie odżywiają się małe dzieci.
    Dzieci wybierają pokarmy, które im służą i odrzucają "szkodliwe". To my rodzice (a w szczególności babcie) powodowani troską i miłością oraz zaleceniami współczesnej dietetyki, narzucamy dzieciom „prawidłowy” sposób odżywiania i nieświadomie stajemy się sprawcami ich problemów zdrowotnych, ciągłych przeziębień, alergii, załamania się odporności.

    Dlatego, jeśli Ty i Twoja rodzina odżywiacie się „zdrowo”, a mimo to macie nadal problemy
    z odpornością, alergiami, przeziębieniami, zmęczeniem i brakiem energii, tyjecie zamiast chudnąć, jesteście rozdrażnieni, macie problemy z koncentracją lub snem, a wasze problemy zdrowotne nasilają się, to zastanówcie się, czy właściwie zaspokajacie potrzeby żywieniowe.
Pierwsza wizyta u Praktyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej obejmuje analizę stanu zdrowia, analizę stylu życia i odżywiania i trwa od 90 -120 minut. Pacjent otrzymuje szczegółowe wytyczne dotyczące zasad postępowania dietetycznego. Kolejne wizty są poświęcone monitorowaniu postępów terapii, ewentualnych barier emocjonalnych lub wynikających ze stylu życia pacjenta, a będących przeszkodą w osiągnięciu porządanych efektów. Kolejne wizyty trwają ok. 60 minut.
 

Zapraszamy Państwa do zapoznania się ze szczegółami naszej oferty.

Adres

Drzewo Życia - Tradycyjna Medycyna Chińska

ul. Jagiellońska 97 lok 2a

Lublin

 

Zapraszamy:

Pon. - Pt. 16:00-21:00

So. 10:00-15:00

lub indywidualnie na życzenie Klienta 

 

tel. 81 307 02 11

kom. 502 31 67 89

kom. 507 20 03 60

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© DRZEWO ŻYCIA Ta strona została utworzona za pomocą 1&1 MyWebsite.